Meny
Dammsugarpåsar direkt hem i brevlådan från Dammtussen.se
Dammsugarpåsar direkt hem - enkelt och tryggt!

 Trygg e-handel

Klarna

 Trygg betalning

Snabb frakt

 Snabb leverans

Kundservice | Logga in

Husmorstips för att spara el

Husmorstips för att spara elektricitet och pengar under årets kalla period och i tider av höga elpriser? Ja, vad kan vara bättre än att samla riktigt bra och enkla spartips, som precis som andra husmorsknep funnits i alla tider, men som vi i viss mån glömt bort när elräkningarna inte varit så höga som nu.

Så det är precis vad vi gjort: samlat sex riktigt bra husmorstips för att spara el i hushållet. Du kommer känna igen många som sånt du hört hemma när du var liten, så det är helt enkelt gamla råd och tips som nu blivit aktuella igen.

 

Elpriser och elområden

Innan vi drar igång med våra tips så kan det vara bra att veta följande om elpriser och elområden i Sverige:
- Elpriser varierar över tid och till och med från dag till dag (och från timme till timme för den som har den typen av elavtal). Men det man har sett de senaste åren är en kraftig ökning av det rörliga priset, så mycket som +184 % i södra Sverige enligt SCB.
- Det finns fyra elområden i Sverige från södra Sverige (elområde 4) till norra Sverige (elområde 1) och priset är högre i de södra delarna av landet.
När SCB jämför elförbrukning utgår de från olika typkunder, t ex en lägenhet som använder c:a 2.000 kWh per år och en villa med elvärme som förbrukar 20.000 kWh per år.

Men: oavsett boende så kan du spara mycket på att använd smarta husmorsknep för att få ned din elförbrukning. Visst du att elkostnaden under 2021 i genomsnitt var 1,75 kr per kWh (för hushåll där förbrukningen översteg 15.000 kWh/år)?
Dvs. du kan spara nästan 2 kr för varje kWh du inte gör av med!

 

Jaga energitjuvar (tips 1)

Det första tipset handlar om att jaga energitjuvar som verkligen drar mycket el och två av dessa återfinns i många badrum. Det handlar om att duscha kortare och att vara försiktig med golvvärme och handdukstorkar, som är verkliga eltjuvar.

Visste du till exempel att 1 m² golvvärme förbrukar 1 kWh på bara 8 timmar? Så har du ett badrum på 10 m² och har golvvärmen på hela tiden gör du av med 30 kWh per dygn. Vilket är lika mycket som en LED-lampa kan lysa i 30.000 timmar.
Källa: Så mycket el förbrukar dina hushållsapparater (svd.se)

Husmorstips nummer 1: duscha kortare och använd bara din golvvärme och handdukstork vid behov. Så finns det mycket el att spara.

 

Släck lampor och se till att ha rätt lampor (tips 2)

Släck lampan när du inte är i ett rum längre, vem har inte hört det förut? Det är ju ett rätt självklart tips: om vi inte använder el och inte har en lampa tänd så sparar vi elektricitet.

Men: det finns en dimension till, nämligen vilken typ av lampor du har i ditt hem. Om du både ser till att släcka lampor när du inte behöver ha dem tända och ser till att byta till lågenergilampor (både inomhus och utomhus), så finns det mycket el att spara.

Husmorstips nummer 2: byt till energisnåla lampor både inne och ute (LED-lampor är de mest energieffektiva lamporna) och släck lampor när du går ut ur ett rum eller inte behöver ha dem tända längre.



Använd kaffebryggare och vattenkokare smartare (tips 3)

Ditt kaffe är viktigt, men din kaffebryggare drar också el. Ett bra tips är att brygga ditt kaffe och sedan slå upp det kaffe som du inte ska dricka direkt i en termos, som håller värmen istället för att låta kaffebryggaren stå på varmhållning.

Har du även en vattenkokare finns det några smarta saker att tänka på:
1. Fyll bara på med så mycket vatten du behöver. Det är lätt att fylla på alldeles för mycket vatten i en vattenkokare, vilket innebär att du drar mer el än du behöver.
2. Du kan även använda vattenkokaren som är effektiv för att förvärma vatten om du sedan ska koka saker på spisen. Detta tips gäller framför allt om du inte har en induktionshäll, du kan spara 25-50 % av elen om du gör på detta sätt istället för att koka upp vatten från början i en kastrull: för att låta koka upp 1 liter vatten krävs enligt Greenely inte mer än 0,11 kWh med en vattenkokare
3. Det är bra om det går att värma vattnet till olika temperaturer, för det är ju inte alltid du behöver kokande vatten och då kan du spara både energi och tid.

Glöm inte heller att lägga lock på kastrullen när du lagar mat eller kokar vatten på spisen – det kan spara upp mot en tredjedel av den el som krävs.

Husmorstips nummer 3: använd din kaffebryggare och din vattenkokare smartare – och ha alltid lock på kastrullen.

 

Sänk värmen (tips 4)

Visst kan det vara skönt att ha det varmt inomhus, men visst du att uppvärmningen står för cirka 60 procent av energiförbrukningen i ett hushåll? Så för varje grad du sänker inomhustemperaturen sänker du uppvärmningskostnaden med runt fem procent.


Framför allt i sovrum kan det vara värt att sänka temperaturen, det är till och med så att vi sover bättre när det är 18 grader än om det är 20-22 grader i sovrummet. Så du kan både sova bättre och få en lägre elräkning!

När du ska vädra är det bäst att göra det snabbt och undvika att ha fönster öppna eller på glänt under en längre stund.

Plus: om du reser bort, glöm inte att dra ned värmen och att stänga av de värsta eltjuvarna som golvvärme och handdukstorkar helt och hållet.

Här kan du läsa mer om hur du kan spara el på din uppvärmning (Bixia.se)

Husmorstips nummer 4: sänk värmen, sov bättre och spara el och pengar.

Spara el tvätt


Spara el när du tvättar (tips 5)

Tvätta är en aktivitet som drar mycket el och därmed står för en stor del av din elräkning. Det finns naturligtvis självklara tips som gäller alla vitvaror du har i ditt hushåll: satsa på energisnåla maskiner som tvättmaskin och även kyl och frys och spis och ugn (A+++ är de mest energisnåla bland alla vitvaror).

Men oavsett vilka maskiner du har i din tvättstuga eller i ditt badrum, så kan du spara el när du tvättar på följande sätt:
1. Tvätta bara kläder som är smutsiga. Det är inte ovanligt att kläder hamna i tvättkorgen efter en dags användning oavsett om de är smutsiga eller inte och istället för att tvätta kan du vädra dina kläder och därmed tvätta mer sällan.
2. Tvätta bara fulla maskiner, en tvättmaskin drar nästan lika mycket el oavsett om du tvättar några få plagg eller fyller maskinen.
3. Torkskåp och torktumlare drar mycket el så satsa på att hänga din tvätt i så stor utsträckning som möjligt. Då får du torr tvätt utan att du använt någon el. När du ändå använder till exempel ett torkskåp, tänk på att anpassa torktiden efter hur fullt ditt torkskåp är. Ska du bara torka några få plagg kan du dra ned på tiden.
4. Sen gäller fortfarande klassiska tips för att tvätta som att undvika förtvätt om din tvätt inte är hårt smutsad och att tvätt på så låg temperatur som möjligt, när du tvättar i en lägre temperatur skonar du även dina kläder som kommer att hålla längre. Men: tänk på att en högre temperatur är bättre om du ska bli av med alla bakterier, så om någon i familjen varit sjuk bör du inte gå ned i temperatur.
5. Till sist kan det vara värt att nämna att strykjärn också drar en hel del el, så om du kan finns det elvinster att göra om du inte behöver stryka kläder genom att till exempel hänga dem på en galge när de fortfarande är lite fuktiga så de sedan kan torka i sin rätta riktning och därmed få färre veck. Dessa veck blir dessutom djupare när du har din tvätt i hög värme under lång tid, så det finns många vinster med att helt undvika eller minska tiden i torkskåp och torktumlare.

Husmorstips nummer 5: planera din tvätt, tvätta bara en full tvättmaskin och undvik eller minska tiden i torkskåp och torktumlare.

 

Använd ugnen smart (tips 6)

När du använder ugnen, försök att laga flera rätter samtidigt om möjligt. Eftervärmen kan också utnyttjas till att värma upp mindre maträtter eller hålla maten varm utan att använda ytterligare energi. Genom att stänga av ugnen några minuter innan maten är klar kan du också utnyttja eftervärmen till matlagningen och spara el.

Läs mer om att hålla ugnen ren (vilket också är viktigt för att den ska fungerar felfritt och inte osa av matrester).

Husmorstips nummer 6:
utnyttja ugnen effektivt genom att laga flera rätter samtidigt och utnyttja eftervärmen.


Här kan du läsa mer om hur du lagar mat men använder lite el (Elgiganten.se)

Här hittar du fler tips om hur du kan tvätta smartare och tvätta rätt för att spara pengar (tips från Göta Energi).


Detta är en artikel om att spara el från Dammtussen.se som säljer dammsugarpåsar som till exempel dammsugarpåsar Bosch och Electrolux dammsugarpåsar, dammsugartillbehör som nytt parkettmunstyckefilter för köksfläkt och städprodukter som svamp fär spishällar.

Beställ nya dammsugarpåsar för bästa inomhusmiljö och bästa städresultat »


Men vi säljer inte bara dammsugarpåsar på Dammtussen.se - vi samlar sedan 2008 även bra städtips från vår redaktion och från våra kunder, som hur man får bort bananflugor och hur du blir av med stopp i avlopp och tvättar fönster plus andra utmaningar i hemmet som ugnsrengöring och rödvinsfläckar. Vi har även tips som huskur vid förkylning.