Meny
Dammsugarpåsar direkt hem i brevlådan från Dammtussen.se
Dammsugarpåsar direkt hem - enkelt och tryggt!

 Trygg e-handel

Klarna

 Trygg betalning

Snabb frakt

 Snabb leverans

Kundservice | Logga in
Städa med ättika


Städa med ättika


Städa med ättika är populärt, men vad är egentligen ättika?
Ättika är en blandning av vatten och ättiksyra i olika koncentrationer, där den vanligaste blandningen med 12 % ättika kallas ättikssprit och det är också den vanligast förekommande i till exempel matbutiker (men även 24 % är vanligt, en blandning som också kallas ren ättika).

Ättika har en lång historia i Sverige, antagligen redan från 1600-talet även om den första industriella produktionen vi känner till är från 1840 då Jöns Jacob Berzelius startade en fabrik i Stockholm för att göra ättika.

Men hur gör man ättika? Ättika tillverkas genom oxidation av alkohol vilket leder till att ättiksyra bildas. Sedan blandar man ättiksya och vatten i olika koncentrationer, till exempel 12 % och 24 % där procentsatsen indikerar hur mycket ättiksyra det är i blandningen. Ren ättiksyra kallas isättika.

Rengöra och tvätta med ättika 12 eller 24? 

Ska man då rengöra med ättika 12 % eller 24 %? Det handlar egentligen mest om att ha koll på koncentrationen av den ättika du använder, men i de flesta fall är det ättikssprit du enklast använder (dvs. den typ av ättika som är 12 %). I den här artikeln menar vi alltid den vanliga hushållsättikan som är 12 % när vi går igenom hur du ska späda eller blanda ättikan.

Ättika har en stark förmåga att hålla bakterier och mögel och mögelsvampar borta och är även bra på att få bort kalkavlagringar i till exempel kaffebryggare och vattenkokare – men tänk alltid på att ättika kan ha en frätande effekt, så den ska hanteras varsamt och se till att hålla den borta från barn (att dricka ättika eller att få ättika i ögonen innebär risk för frätskador).


Husmorstips ättika


Ättika verkar antibakteriellt och kan vara bra mot fläckar och kalkavlagringar, så det är lätt att förstå varför många husmorsknep innehåller just ättika.
Du kan till exempel använda ättika för att göra rent och bli av med dålig lukt i kylskåpet (torka ur kylskåpet med en blandning av vatten och ättika) – eller för att ta bort dålig lukt i vilket skåp som helst – och du kan även göra rent kattlådan på precis samma sätt (torka ur med vatten och ättika).

Men förutom att ättika är bra mot dålig lukt, så är ättika bra på en mängd olika sätt i hemmet när det gäller rengöring och städning.

11 bra tips kring hur du kan städa med ättika på ett effektivt och miljövänligt sätt:
1. Rensa avloppet med ättika: strö ner två teskedar bakpulver i avloppet, häll sedan långsamt på en halv deciliter ättika, och låt till slut allting verka i 20 minuter. Spola sedan igenom ordentligt med hett vatten.
2. Ren diskmaskin: ta ungefär en deciliter ättika och häll i botten av diskmaskinen och kör därefter ett normalt program, ättika kan både ta bort dåligt lukt och lösa upp fett (men tänk på att även ättika har en stark doft, så lider du av allergi eller andningsbesvär kan det vara bättre att använda citronsyra). 
3. Ättika som sköljmedel: ättika gör tvätten mjukare och tar bort dålig lukt och rengör även maskinen på samma gång. Blanda 1 dl ättika 24 % med 4 dl vatten eller 2 dl ättika 12% med 3 dl vatten. Blanda i en flaska eller annan förvaringsbehållare. Häll två matskedar av din blandning i facket för sköljmedel och tvätta.
4. Ättika som fönsterputs: ta en matsked ättika i en liter vatten. Blanda ihop och spraya sedan på glaset och torka till sist med mikrofiberduk.
5. Ättika för ofräscha handdukar: få bort dålig lukt genom att tvätta dem i varmt vatten och en deciliter ättika (men utan tvättmedel) och sedan en gång till i hett vatten och en halv deciliter bikarbonat..
6. Ättika är bra för att kalka av din kaffebryggare, men hur mycket ättika ska man ha i kaffebryggaren? Gör så här: häll 1 dl ättika (24%) och 6 dl vatten i kaffebryggaren - eller 2 dl ättiksprit (12%) och 5 dl vatten - i vattenbehållaren på din kaffebryggare. Brygg igenom hälften av denna blandning och stäng sedan av bryggaren och vänta tio minuter innan du sätter på bryggaren igen så all vätska går igenom. Häll ut vätskan och brygg nu igenom kaffebryggaren med rent vatten tre-fyra gånger så all smak av ättika försvinner.
7. Ättika för rengöring av sotiga glasluckor på kaminen: putsa med en svamp doppad i ättika..
8. Ättika för ren och fräsch disktrasa: lägg disktrasan i en blandning av vatten och ättika, det tar bort både bakterier och lukt.
9. Ren mikrovågsugn med ättika: fyll en mugg med en fjärdedel ättika 24 % och fyll den sedan med vatten nästan till toppen. Ställ in koppen i mikrovågsugnen och kör på full effekt i en minut, ta sedan ut koppen och torka rent din mikro med hushållspapper..
10. Rengöra dusch och duschväggar med ättika och diskmedel: ta lika delar flytande diskmedel och fingervarm ättika (12%) och häll ned i en sprejflaska, ättikan först och sedan diskmedlet. Var noga med att inte inandas ångorna när du värmer din ättika. Spreja och låt verka i en halvtimme, gnugga sedan med en svamp och avsluta med att skölja med kallt vatten.
11. Ta bort mögel på trä och andra material med ättika: fyll en sprejflaska med ättika och spreja på materialet där du fått mögel eller mögelsvampar. Låt verka en stund (inte mer än en timme, börja med en mindre yta och en kortare tid för att vara säker på att materialet tål ättika). Tvätta (med vatten) och torka sedan av med en trasa.

Det här var bara några av de husmorstips som finns för att göra rent och städa med ättika, du hittar fler länkar till sidor som skriver om att städa med ättika längre ned på sidan, som tips kring bananflugor och ättika.

Jordgubbar och ättika

Jordgubbar är ett måste på sommaren, men det är svårt att hålla bären fina: ibland kan de till och med vara dåliga redan när man kommer hem från affären.
Det finns dock ett bra knep för att undvika mögliga och tråkiga jordgubbar - och det är att rengöra jordgubbar i ättika!
Ättika och jordgubbar kanske du tänker, men det är ett beprövat husmorsknep som verkligen fungerar och du späder ättikan med nio delar vatten.

Gör så här:
1. Blanda 1 del ättika och 9 delar vatten i en skål.
2. Lägg i jordgubbarna och låt dem ligga i blandningen i 10-15 minuter.
3. Häll varsamt över jordgubbarna i ett durkslag så de rinner av.
4. Skölj med vatten ett par gånger.
5. Ställ in i kylen till du ska äta dina jordgubbar.

Nu kan de hålla en vecka eller två när mögelsporer och annat är borta. Det kan även fungera på andra bär som till exempel hallon. I det fall du inte har ättika hemma kan du även prova med vinäger.

Kalka av din kaffebryggare med ättika

Avkalka din kaffebryggare med ättika med jämna mellanrum: det gör stor skillnad på smaken!
Så när kaffet börjar smaka beskt, fram med ättikan och kalka av så här:
1. Ta 2 dl ättikssprit (12 %) och 6 dl vatten och häll i kaffebryggaren. Eller 1 dl med ättika (24 %) och 6 dl vatten.
2. Sätt på kaffebryggaren och låt hälften rinna igenom.
3. Stäng av kaffebryggaren, vänta 10 minuter och slå sedan på kaffebryggaren igen och låt resten rinna igenom.
4. Kör igenom kaffebryggaren med rent vatten 3-4 gånger innan du brygger kaffe igen.
5. Klart.

Städa med ättika på TV4


Städexperten Marlene Eriksson syns ofta på Nyhetsmorgon på TV4 och i det här åtta minuter långa klippet pratar Marlene om ättikans kraft, ja, till och med superkraft, för ättika kan ju ta bort kalkavlagringar, det kan ta bort mögel och det kan ta bort lukt. Helt enkelt ett universalmedel att alltid ha till hands hemma.

Nedan ser du klippet där Marlene har en ättikskola för alla som vill lära sig att städa med ättika.



Tänk dock på att det finns vissa material som du inte ska använda ättika på. Det är bland annat olika former av sten (som granit och marmor). På sten fungerar såpa bra, men ättika kan förstöra stenskivor. Var även försiktig med ättika på material av trä och framför allt på ädlare träslag. Så rengör inte parkettgolvet eller möbler av trä med ättika.

Tvätta med ättika


Ättika är inte bara bra för att städa, det är även ett kraftfullt och miljövänligt medel för tuffare tvätt och tvätt med dålig lukt. Ättikan har nämligen en egenskap att minska dålig lukt och andra odörer och kommer även att kommer att göra plaggen mjuka utan att du behöver använda andra kemikalier.

Ättika går dessutom lika bra att använda i tvättmaskin som vid handtvätt, men är snällare mot miljön än ett vanligt tvättmedel.

Ättika (eller egentligen ättikssyra) är mild och ska inte skada tvättbara tyger, men samtidigt stark för att lösa upp smuts och avlägsna dålig lukt.
Ättiksprit fungerar också som ett milt blekmedel, som kan få plagg som blivit gråa och tråkiga att se fräschare ut - men tänk på att inte tvätta plagg som du absolut inte vill ska bli ljusare med ättika.

Gör så här för att använda ättika som sköljmedel (mjukmedel): häll ungefär 1 dl ättika i behållaren för mjukmedel i din tvättmaskin eller tillsätt det manuellt i början på sköljcykeln när du tvättar med ättika i tvättmaskin. Tvättar du för hand så häller du 1 dl ättika i en bunke med varmt vatten och låter plaggen ligga i över natten för att sedan tvätta som vanligt.

Tvätta svettiga kläder och löparskor med ättika: för dig som tränar mycket kan ättika vara extra bra på att ta bort svettlukt och få dina träningskläder fräscha igen. Du kan även få bort gammal och ofräsch lukt från löparskor och andra träningsskor.


Gör så här för att tvätta svettiga löparskor med ättika: lägg skorna i ett ättiksbad i några timmar. Blanda 2 dl ättika i en balja med vatten, lägg i skorna i badet och se till så att vätskan tränger in i tyget. Därefter sköljer du ur skorna med rent vatten och ser sedan till att de får torka i lugn och ro på en torr och någorlunda varm plats. Du kan även ta bort innersulor och skosnören och blötlägga dem i en lösning av en del ättika och fyra delar vatten i en halvtimme (kan hjälpa till till att eliminera lukt och bakterier).

Ättika är som sagt även bra för svettiga träningskläder, som t-shirts, shorts och sport-bh och kan neutralisera svettlukter och se till att dina kläder luktar fräscht igen. Tillsätt en en halv till en hel kopp (125-250 ml) ättika (12 %) direkt i tvättmaskinsfacket tillsammans med ditt vanliga tvättmedel. Efter tvätt kan du med fördel torka tvätten utomhus: sol och frisk luft kan hjälpa till att få bort eventuellt kvarvarande lukter och bakterier. 

Men: även om ättika generellt är säkert för de flesta tyger, men det är alltid bäst att testa på en liten, dold yta först, särskilt på känsliga eller färgade tyger. Blanda inte heller ättika med andra medel (som blekmedel) och överdriv inte mängden ättika i tvätten.


Läs mer om att städa och tvätta med ättika:


Bygghemma: 5 knep så rengör du duschväggar och duschkabiner
Ekotipset husmorstips rengöringsmedel med ättika
Expressen Leva & Bo: städa med bikarbonat och ättika – så gör du
Sköna hem: så rengör du din dusch med ättika
Afound: så gör du när du ska tvätta med ättika


Köp nya dammsugarpåsar för bästa inomhusmiljö och bästa städresultat »


Detta är en artikel om att städa med ättika från Dammtussen.se som säljer dammsugarpåsar som Electrolux Classic Silence dammsugarpåsar och städprodukter som filter för dammsugare och doft för dammsugare, men även löpande samlar bra husmorsknep.
Vi har skrivit om husmorsknep sedan 2008 och har genom åren fått in mängder av bra husmorstips från våra följare och kunder om allt från bananflugor och blomflugor och tips med bikarbonat till att städa snabbt vid oväntat besök, rengöra ugn och hantera stopp i avlopp.